Integratieve psychotherapie

 

Wat is psychotherapie?

Naast integratieve counseling wordt er binnen praktijk Zin & Zelf ook integratieve psychotherapie aangeboden. Je kan kiezen voor psychotherapie bij hulpvragen waaraan een dieperliggend probleem of trauma ten grondslag ligt. Je onderzoekt in gesprek met de therapeut waar de moeilijkheden die je ervaart uit voortkomen. Door te onderzoeken en ontdekken waar je in je leven bent vastgelopen, kun je datgene gaan ervaren en verwerken. Door weer verbinding te maken met de vergeten kwaliteiten in jezelf, geef je op je eigen unieke manier weer opnieuw vorm aan je leven.

Wanneer integratieve psychotherapie?

Integratieve psychotherapie kan een passende begeleidingsvorm zijn als je het gevoel hebt vast te lopen in (delen van) je leven, doordat je bijvoorbeeld:

  • een gebrek aan vertrouwen in jezelf hebt;
  • je al langere tijd heel somber of neerslachtig voelt;
  • gedurende een langere periode gevoelens van angst of minderwaardigheid ervaart;
  • als gevolg van een ingrijpende gebeurtenis in je leven moeilijkheden ervaart;
  • moeite hebt met het omgaan met boosheid;
  • andere klachten of moeilijkheden ervaart die je belemmeren in je leven.

Wat betekent integratief?

Je bent als mens een eenheid van lichamelijk, cognitieve, emotionele en spirituele aspecten, functionerend in relatie tot je omgeving. Bij een integratieve begeleiding worden je lichaam, denken, voelen en de betekenis die je aan je leven geeft, gezien als een samenhangend geheel. Deze aspecten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en vormen allemaal onderdeel van de begeleiding. Zo wordt de begeleiding afgestemd op jouw totale, unieke persoon.

Het begeleidingstraject

In een intakegesprek komt jouw hulpvraag aan bod, het doel van de begeleiding en hoe je daarin door middel van integratieve therapie ondersteund kunt worden. Verder maken we in dit gesprek kennis met elkaar. Hierna beslis jij of de aangeboden begeleiding bij jou en je hulpvraag past en of het is wat je zoekt.

In de begeleiding ga je vervolgens onderzoeken waar in je leven je bepaalde moeilijkheden ervaart. Door verwerking van gebeurtenissen en opheffing van blokkades in jezelf, ontstaat er weer ruimte om je leven opnieuw vorm te geven. Je ontwikkelt nieuwe vaardigheden en bent zo in staat om je leven (weer) op een voor jou passende wijze in te vullen.
Dit traject zal, afhankelijk van je hulpvraag en het doel van de begeleiding, bestaan uit circa 10-15 sessies.

In het laatste gesprek evalueer je jouw ontwikkeling en sta je stil bij hoe je hieraan verder vorm wilt geven in de toekomst.

Meer weten?

Als je twijfelt of psychotherapie iets voor jou is, neem dan gerust contact op. Dit kan per mail of telefonisch en is geheel vrijblijvend. Je bent van harte welkom!