De zin van tegenslag

Als het tegenzit…

Soms heb je misschien het idee dat “alles tegenzit”. Je hebt ergens zo hard voor gewerkt, en toch is het niet gelukt. Of niet helemaal. Je raakt er misschien wel van in de put…  Waarom moet jou dit nu allemaal gebeuren? Waar is dit allemaal goed voor? Maar als je om je heen kijkt, dan zie je misschien ook mensen die anders met zulke situaties omgaan. Hoe kan dat nu?

Wat is tegenslag?

Tja, daar zit natuurlijk al meteen een belangrijk punt: wat is nu precies tegenslag? Wat je ervaart als tegenslag is subjectief, en dus voor iedereen anders. Wat de een ziet als grote pech, ziet de ander als een hobbeltje. Of een leerpunt. Als je via internet de betekenis van het woord tegenslag opzoekt, zie je hetzelfde. De betekenissen variëren van: “als iets niet gaat zoals iemand had verwacht” naar “tegenspoed” of zelfs “ongeluk”. Hoe je tegenslag ervaart heeft dus te maken met welke waarde jij zelf aan de gebeurtenis geeft. En de waarde die jij aan de gebeurtenis geeft, bepaalt vervolgens dus ook hoe je je erover voelt en hoe je er mee omgaat.

Jong geleerd….

Hoe je tegenslag ervaart heb je vroeger als kind al geleerd. Je ziet hoe de mensen in je omgeving met tegenslag omgaan, maar ook school is hier een belangrijke leerfactor in: hoe ging jij er bijvoorbeeld mee om als je een onvoldoende had en hoe werd jij daarin als kind begeleid?

In eerste instantie zou je misschien ook denken dat het van invloed is wat je allemaal hebt meegemaakt in je leven. We kennen allemaal wel mensen van wie we denken: jee, waarom moet jou dat nu gebeuren, je hebt al zoveel op je bord gehad.  Toch kunnen mensen waarvan we vinden dat ze “veel meemaken” vinden dat het zelf wel meevalt. Of ze geven er toch een positieve wending aan. En daar zit het hem dan weer: hoe ervaar je wat je gebeurt in het leven?

Omgaan met tegenslag

Als je op die manier er naar kijkt, wordt duidelijk dat je zelf voor een groot deel bepaalt wat jij als tegenslag ziet en vooral: hoe je daarmee omgaat. Door te denken dat alles altijd tegenzit, zal je je terneergeslagen voelen en dat zet nu niet bepaald aan tot energie en activiteit. Denk je: “wat jammer dat het deze keer niet gelukt is, wat kan ik volgende keer anders doen?”, dan heb je waarschijnlijk meer energie om een volgende keer toch weer positief aan de slag te gaan. Een Engels gezegde luidt: what doesn’t kill you makes you stronger.  Door tegenslag te zien als een leerervaring, geef je zin aan de gebeurtenis. Hierdoor vestig je niet je aandacht op wat niet goed gaat of wat je is overkomen, maar op de leerervaring: wat brengt het je? Als je daar bijvoorbeeld voor jezelf ook een nieuw doel of streven aan kunt koppelen, kun je ook weer vooruit kijken.

Het is ergens goed voor!

Als je tegenslag ziet als een leerervaring, geeft je dat de kans om er van te groeien. Op die manier neem je verantwoordelijkheid voor hoe je omgaat met wat er is gebeurd. En dat verantwoordelijkheid nemen is een belangrijk punt. Of iets zin heeft, of heeft gehad, heeft vrijwel altijd te maken met hoe we er zelf mee zijn omgegaan. We zijn geneigd te denken dat we heel erg afhankelijk zijn van wat andere mensen om ons heen doen. Maar het gaat erom hoe jij je leven leidt en wat jij doet.

Soms gebeuren dingen in je leven waar je niet of minder invloed op hebt, die overkomen je. Door een reorganisatie wordt je bijvoorbeeld ontslagen. Een behoorlijke tegenslag dus. Natuurlijk mag je daar verdrietig en boos over zijn, dat hoort er ook bij. Als je echter verantwoordelijkheid neemt voor hoe je ermee omgaat, blijf je niet in dat verdriet en die boosheid hangen en ga je vooruit kijken, nieuwe doelen stellen, hulp zoeken, wat dan ook. Kijken dus hoe je met deze situatie om kan gaan. Zodat je na een periode kan kijken wat de gebeurtenis jou gebracht heeft. Je zult zien dat je er hoe dan ook van geleerd hebt. En dan kun je zeggen: het heeft toch zin gehad!